Recensie 'HOE WO II ZICH BEMOEIDE MET KLEINE LUIDEN BIJ DE GREBBELINIE'
Mijn reactie op artikel in NRC

'Oorlog in de Achtertuin' van Joost van Meeteren

N.A.V. DE RECENSIE "HOE WO II ZICH BEMOEIDE MET KLEINE LUIDEN BIJ DE GREBBELINIE" VAN MENNO STEKETEE VAN VRIJDAG 7 MEI 2010

Gepubliceerd op 14 mei 2010

Menno Steketee noemt in zijn recensie van 7 mei jl. over het boek "Oorlog in je achtertuin" majoor Sas een tragische figuur. Tragisch is dat de Nederlandse politiek geen oog had voor de ernst van de informatie van Sas en anderen over een aanstaande Duitse inval in Nederland. Binnen de Nederlandse militaire inlichtingendienst GSIIIa waren er wel degelijk mensen die Sas' inlichtingen serieus namen, maar de Nederlandse politiek van neutraliteit stond op gespannen voet met dit soort waarschuwingen. Bovendien was Adolf Hitler een bevriend staatshoofd.

Na de oorlog hebben de Britten nazi-documenten gevonden die aantoonden dat de vele waarschuwingen van Sas voor een aankomende Duitse aanval wel degelijk op plannen waren gebaseerd. Hitler stelde keer op keer de aanval op Nederland uit tot de feitelijke aanval op 10 mei 1940.

De tragiek schuilt hem hierin dat de Nederlandse politiek compleet faalde. In 2004 werd De gemiste kans van Bert Tigchelaar uitgegeven, Dit boek geeft een heldere inkijk in het verhaal rond Sas en Hans Oster van de Abwehr, een boek waar bij mijn weten maar één recensie van is verschenen, namelijk in het Nieuwsblad van het Noorden. Blijkbaar zwijgt 'men' dit pijnlijke onderwerp liever dood.

In de recensie wordt de reputatie van Hans Oster wel erg gemakkelijk in twijfel getrokken, omdat hij Sas niet zou hebben verteld over de werkelijke Duitse intenties achter de aanval op Nederland. Hoe weet Steketee dat zo zeker?

Joost van Meeteren

Fragment uit reactie van Joost van Meeteren
Reactie op Hoe WO II zich bemoeide met kleine luiden bij de Grebbelinie - 14 mei 2010

Opmerking: Na de oorlog vond de Britse inlichtingendienst in het verslagen Duitsland documenten waarin de steeds uitgestelde aanvalsdata van het Duitse leger op Nederland stonden vermeld, precies die data die majoor Sas aan Den Haag had gemeld voor de inval op 10 mei 1940.
In 1940 - na de Duitse veldtocht op Nederland, België en Frankrijk - wilde de SIS (= MI6) graag Sas bij hun dienst inlijven.
De Britten hadden wel oog voor het gedegen inlichtingenwerk van Sas in Duitsland.


Validatie: Nu Html Checker | De W3C CSS Validatie Service