Planken Wambuis
Planken Wambuis

AMP = Accelerated Mobile Pages - AMP Lite

Op linkedIn gepubliceerd op 21 februari 2018

Inleiding

AMP Lite is geen aparte versie binnen AMP, maar is een variant op AMP HTML met als doel de content van de webpagina op trage netwerken en verouderde toestellen versneld te kunnen laden.

Google richt zich met AMP Lite in de eerste plaats op Afrika en delen van Azië waar de internet-verbinding 'slecht' is en veel mensen gebruik maken van 'trage' low-budget-telefoons.

Maar in Nederland zou AMP Lite voor individuele gebruikers soms ook nuttig kunnen zijn, in die regio's waar de verbinding van mindere kwaliteit is, en voor mensen die een oud toestel gebruiken.

AMP Lite zou volgens Google tot 45% sneller zijn dan AMP HTML dat op zijn beurt al veel sneller is dan het 'gewone' HTML5.

Lite heeft weliswaar hetzelfde uiterlijk als z'n grote broer maar om die versnelling te bewerkstelligen maakt het gebruik van een aantal technieken.

Zo wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van WebP en wordt het attribuut 'srcset' bij images ingezet.

In vergelijking tot JPEG zijn de WebP-afbeeldingen een stuk kleiner hetgeen de snelheid van de streaming verhoogt.

Met 'srcset' kan bij een klein scherm een kleiner formaat van de oorspronkelijke foto worden aangeboden zonder verlies van scherpte van de afbeelding.

Daarnaast wordt de bestandsomvang van elk soort beeldformaat zo ver verlaagt als de kwaliteit van de foto er maar niet onder lijdt.

Ten slotte heeft Google de externe lettertypen met behulp van de amp-font-tag ge-optimaliseerd, waardoor het laden van het lettertype op nul seconde komt te staan. Webpagina's worden direct gerendered, ongeacht of het externe lettertype eerder in de cache van het toestel stond of niet.

Opmerking. In algemene zin streeft Google ernaar om de streaming van content te verbeteren, lees versnellen. Enerzijds door grafische bestanden zo klein mogelijk te maken, anderzijds door de gevalideerde content in zijn geheel aan te bieden via de Google-servers met Google AMP Cache.

Voorbeelden: AMP Lite with WebP 'srcset' and JPG 'fallback', AMP Lite with WebP 'srcset' and JPG 'fallback' (in AMP Cache).

Bronnen: Google AMP Lite laat je nóg sneller internetten, Create responsive AMP pages, Google AMP Cache, Optimizations for Slow Networks, and the Need for Speed, Google is rolling out AMP Lite for people on low-RAM devices and slow networks, Google further improves the mobile web with AMP Lite for devices with low-RAM and slow networks.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 21 februari 2018