GLOW 2017
GLOW 2017

AMP = Accelerated Mobile Pages - HTML5 met een specifieke configuratie

Op linkedIn gepubliceerd op 28 november 2017

AMP is geïnitieerd door Google.

Met AMP worden diverse soorten content (tekst, video, foto's) die afkomstig zijn van verschillende webservers gestreamd via één server, die van Google.

Door de content aldaar te stroomlijnen kunnen overbodige elementen zoals bepaalde reclames of scripts die de streaming remmen, achterwege worden gelaten.

Zo kunnen (mobiele) pagina's razendsnel geladen worden zonder ook te moeten wachten op de response van meerdere webservers.

AMP is in feite HTML5 (html-element met de eigenschap amp: <html amp lang="en">) en geconfigureerd met bepaalde eigenschappen zoals een zeer compacte en vastomlijnde inline CSS3-opmaak en Boilerplate-eigenschappen. Tevens toegevoegd aan de broncode van de pagina is een link naar een AMP-JS-script voor snelle rendering van de AMP-pagina. Andersoortige scripting zoals van Bootstrap is uitgesloten om verzekerd te zijn van een snelle laadtijd van de pagina.

Via mijn website zijn voorbeelden te vinden over het besproken thema zoals:

Bovenstaande en meer voorbeelden zijn te vinden via PORTFOLIO web techniques. Te zien is dat AMP in het bijzonder een platform is voor het aanbieden van grafische content.

Voorbeelden: A M P = Accelerated Mobile Pages. Deze pagina is in AMP geschreven.

Bronnen: "The AMP Project is an open-source initiative aiming to make the web better for all. ...", Accelerated Mobile Pages - Wikipedia.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 28 november 2017