Een voorbeeld van twee bloemen scherp in beeld door Focus stacking
Een voorbeeld van twee bloemen scherp in beeld door Focus stacking

Fotografie - Focus Stacking in de Fotografie

Op linkedIn gepubliceerd op 20 juni 2018

Inleiding. Focus stacking is een methode waarbij van (heel) dichtbij meerdere foto's van hetzelfde object zoals bloemen worden geschoten.

Op de voorwerpen wordt één voor één scherp gesteld zodat je meerdere beelden met verschillende focuspunten in exact hetzelfde kader fotografeert.

Door de foto's met elk hun eigen focus op de objecten samen te voegen ontstaat er een foto met een grotere scherptediepte.

Het Focus stacken lukt alleen als de camera op statief staat en de te fotograferen objecten niet bewegen (door de wind).

Voorbeeld 1. In het voorbeeld hieronder is de linker bloem vooraan scherp afgebeeld terwijl de rechter bloem achter onscherp is.

...
Afbeelding 1

Voorbeeld 2. Op de volgende foto is de situatie omgekeerd aan die in Voorbeeld 1.

...
Afbeelding 2

Focus stacking met programma. Door beide foto's te stacken ('stapelen') in een fotobewerkingsprogramma zoals 'darktable' worden de bloemen samen scherp afgebeeld.

...
Afbeelding 3

Focus stacking met HTML5 en CSS3. De traditionele manier van Focus stacking doe je via fotobewerkingsprogramma's, maar je kunt hetzelfde resultaat ook bereiken in een webpagina waar de foto's uit Voorbeeld 1 en 2 over elkaar heen worden gelegd.

Om beide beelden zichtbaar te krijgen gebruik je de optie 'opacity' in CSS3. De voorste foto moet in elk geval enigszins doorzichtig zijn. De achterse foto niet perse.

Het voorbeeld vind je in Focus stacking in HTML5 and CSS3.

Bronnen: Wat is focus stacking?, Focus stacking - Wikipedia, Maximale scherptediepte? Ga aan de slag met focus stacking, FOCUS STACKING, Focus Stacking.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 20 juni 2018