Het Silbertal in Oostenrijk in 2007
Het Silbertal in Oostenrijk in 2007

Fotografie - Foto's stitchen

Op linkedIn gepubliceerd op 27 juni 2018

Inleiding. Een breed landschap krijg je niet altijd in één keer in beeld - zeker als je niet op geruime afstand van je object staat. In zo'n geval kun je het beste meerdere beelden naast elkaar maken.

Van het landschap maak je dan horizontaal van links naar rechts een reeks foto's na elkaar. Voorwaarde is wel dat je vanaf statief fotografeert om een rechte beeldlijn in de reeks van beelden te garanderen.

De header-foto hierboven is het resultaat van twee foto's die gestitcht, samengevoegd een panoramabeeld opleveren. Hiervoor gebruikte ik het gratis fotobewerkingprogrammaatje AutoStitch.

Voorbeeld 1. De onderstaande foto bestaat uit 5 foto's in portretformaat die tesamen een panoramisch beeld opleveren. Portretformaat heeft als voordeel dat je beschikt over een hoger beeld zodat je bij het bijsnijden een goede hoogte overhoudt. Zeker als je meer dan twee à drie foto's stitcht is het portretformaat een must.

Afbeelding 1 is de ruwe foto die nog bijgesneden dient te worden. Je ziet boven en onder een soort rafelrand als gevolg van het stitchen. Afbeelding 2 is de bijgesneden foto van 1.

...
Afbeelding 1
...
Afbeelding 2

Hieronder worden de vijf afzonderlijke foto's afgebeeld die met AutoStitch het bovenstaande panorama-beeld hebben opgeleverd:

...
Afbeelding 3

Voorbeeld 2. In de volgende foto die uit twee foto's is opgebouwd zie je dat de panorama-foto in hoogte redelijk smal is geworden door het landschapsformaat van de oorspronkelijke foto's. Met twee foto's in landschapsformaat houd je nog redelijk wat hoogte na het stitchen over. Zou je hier bijvoorbeeld vier of vijf foto's in landschapsformaat stitchen dan zou het beeld in hoogte heel smal worden.

...
Afbeelding 4

Het voordeel van een smalle hoogte is wel dat het panoramische beeld versterkt wordt.

Bronnen: 10 tips voor het maken van panoramafoto's, Hoe maak je een panorama foto?, Panoramafoto's maken, Online een panorama foto maken, AutoStitch: a new dimension in automatic image stitching.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 27 juni 2018