Van Abbemuseum in Eindhoven
Van Abbemuseum in Eindhoven

Apps - Google Lens

Op linkedIn gepubliceerd op 29 september 2018

Inleiding. Met Google Lens kun je een digitale afbeelding of een object in het echt scannen. Je kunt er bijvoorbeeld planten, dieren en gebouwen mee identificeren, maar ook codes zoals QR-codes.

Maar er kan meer mee. Daarover later.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden op basis van eigen foto's en afbeeldingen.

QR-codes scannen. Als je onderstaande QR-code in Lens scant, krijg je een reeks links met beschrijvingen getoond die naar mijn website verwijzen.

...
Afbeelding 1

Bloemen scannen. Als je onderstaande foto met Lens scant, herkent het systeem de bloem direct: 'Wilde cichorei' 'Plant' 'Aster'.

...
Afbeelding 2

Zo kun je met Lens moeiteloos de informatie uit een QR-code op een billboard of over een bloem in een tuin of elders ophalen.

Paddestoelen scannen. Google Lens herkent het object weliswaar als paddestoel, maar niet gespecificeerd tot welke soort hij behoort: 'Dat ziet eruit als Paddenstoel'.

...
Afbeelding 3

Honden scannen. Wat doet Google Lens met de foto met de hond? 'Dat ziet eruit als hond?' is de algemene reactie van Lens. Dat levert ook niet echt iets specifieks op.

...
Afbeelding 4

Kunst scannen. Anders is de opbrengst bij het scannen van onderstaand kunstwerk: 'Meisje met de parel' 'Schilderij van Johannes Vermeer' in het 'Mauritshuis'.

...
Afbeelding 5

Ook Van Gogh wordt in detail herkend door Lens: 'Zelfportret met grijze vilthoed' 'Schilderij van Vincent van Gogh'.

...
Afbeelding 6

Gebouwen scannen. Onderstaand gebouw wordt herkend: 'Rijksmuseum Amsterdam' 'Museum in Amsterdam, Nederland'. Je kunt gelijk doorlinken naar Instagram, Google Maps en Youtube of bellen met het museum.

...
Afbeelding 7

Tot slot. Het systeem achter Lens lijkt nog volop in ontwikkeling maar biedt mijnsinziens vele mogelijkheden (in de toekomst).

Je bent bloemen aan het fotograferen maar je weet niet om welke bloemen het gaat. Lens biedt je dan de nodige info.

Je loopt door een stad en ziet een prachtig gebouw. Wellicht dat Lens uitkomst biedt.

Ik kom terug op dit onderwerp.

Bronnen: Search what you see, Google Lens nu als losse app beschikbaar: dit moet je weten, Google Lens nu beschikbaar als zelfstandige applicatie, ... integratie Lens en AMP Stories, Google Lens - Wikipedia, Google Lens geïntegreerd in Google Photos.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 29 september 2018