Van oorsprong op LinkedIn gepubliceerd op 30 april 2018
Natuurfotografie. Bij het fotograferen van landschappen loop je in Nederland nogal snel tegen stedelijke elementen aan zoals schoorstenen en hoogspanningsmasten.
De header-foto hierboven is voor mij onmiskenbaar een natuurfoto. Maar er zijn vast natuurfotografen die gruwen van de stedelijke elementen in het rivierenlandschap. Probleem voor mij is dat deze categorie fotografen voorbijgaat aan het feit dat het Nederlandse landschap cultuurlandschap is, het resultaat van eeuwenlange ingrepen door de mens. Geen boom in Nederland is deel van een oerbos. Geen rivier loopt 100% natuurlijk. Dijken en uiterwaarden zijn daar bewijzen voor. Het Bijlands Kanaal is de gekanaliseerde Nederrijn in optima forma.
Wat maakt voor mij de headerfoto bovenaan het artikel tot natuurfoto? De voor- en achtergrond omvatten natuurelementen, het water en de bomen. Ze zijn dominant aanwezig. Daar sijpelen stedelijke elementen doorheen, links een groot wit woonhuis, links in het midden de steenfabriek met de hoge schoorsteen die spiegelt in het water. Rechts ervan staan enkele hoogspanningsmasten. Het zijn weliswaar stedelijke elementen, maar - en dat is me vaker opgevallen - ze voegen voor mij iets toe aan het (Nederlandse) natuurbeeld. Onderstaande foto met de rijnaken op de achtergrond geeft meer diepte aan het natuurbeeld.
Maar zelfs een landschapsfoto met bomenrijen en zonder stedelijke elementen verraadt de menselijke hand.
Tegelijkertijd kan een (fiets)pad in een landschap het beeld verrijken door de boog- en zigzagvorm ervan.
Stedelijke fotografie. Bij Stedelijke fotografie zie je een vergelijkbaar iets. Onderstaande foto is natuur in de stad. Dat wordt duidelijk door de hoogbouw en omliggende laagbouw op de achtergrond. Dat plaatst deze foto ondanks het natuurbeeld op de voorgrond volgens mij in de categorie 'stedelijk'.
Samenvatting. Er is in beginsel niets mis mee als je er voor kiest om natuur-/landschapsfoto's zonder stedelijke/menselijke invloeden te schieten. De werkelijkheid in Nederland gebiedt je je te realiseren dat niet-natuurlijke elementen in de natuur vaak onontkoombaar zijn. Bovendien kunnen ze iets toevoegen aan de natuurfoto. Tot slot loop je de kans een prachtige foto van bijvoorbeeld twee vogels en twee paarden met op de achtergrond een boerderij en hek te moeten afwijzen op grond van strikte regels. Dat is jammer.
Origineel op LinkedIn: Fotografie - Hoe strikt natuurfotografie in het landschap toepassen?
Joost van Meeteren
Validatie: Nu Html Checker | De W3C CSS Validatie Service