Voorbeeld 'meervoudige belichting' met de Nikon D7000
Voorbeeld 'meervoudige belichting' met de Nikon D7000

Fotografie - Meervoudige Belichting / Multiple Exposure

Op linkedIn gepubliceerd op 15 april 2019

Camera's zoals de Nikon D7000 bieden je de mogelijkheid om een foto (in RAW) te maken die in de preprocessor-fase uit twee of meer foto's bestaat. De header-foto is hiervan een voorbeeld. Na het schieten van de eerste shoot maak je een tweede die in dit geval iets meer ingezoomd is gemaakt. De instelling bestond uit het maken van twee shoots die vervolgens door de camera automatisch gecompiled worden tot één foto.

In feite worden twee of meer afbeeldingen op elkaar gelegd in lagen (layers). Om beide beelden hier zichtbaar te krijgen kan het niet anders dat de bovenste laag enigszins transparant (met het attribuut 'opacity') wordt gemaakt om de onderste laag zichtbaar te krijgen.

Voor leken is zo'n 'voorgekookt' proces, uitgevoerd door de camera een ware uitkomst. Een kind doet de was. Ik ben echter snel uitgekeken op zulke trucjes van de camera.

Ik kies ervoor om zo'n effect te bewerkstelligen met webtechniek omdat ik dan sturing kan geven aan het proces. Zo kies ik de benodigde code in HTML5 en CSS3 en kan dan spelen en variëren met filters en dergelijke.

Focus Stacking. Maar je kunt meer creëren dan vormenvermenging bij het op elkaar leggen van de meerdere fotolagen. Zo kun je ook focus stacking bewerkstelligen door twee foto's te compileren tot één waarbij elke foto een eigen focuspunt kent. Samengevoegd krijg je een foto waarbij de linker en rechter bloem scherp zijn.

...
Afbeelding 1

Zie hiervoor ook Fotografie - Focus Stacking in de Fotografie.

3D. Daarnaast is er de optie van 3D. De meest gewaagde. Ook hier leg je twee of drie foto's op elkaar, in die zin dat het beeld van foto 2, liggend op foto 1, ietjes verschoven is naar rechts waardoor er een diepte-effect ontstaat. Teveel geschoven naar rechts kan ook onscherpte opleveren, dus het steekt heel nauw bij die beeldverschuiving in de bovenste laag / lagen. Hieronder wordt een screenshot in 3D afgebeeld.

...
Afbeelding 2

Voorbeeld. Het volgende overzicht is te beschouwen als een try-out en toont web-voorbeelden van 'meervoudige belichting' in de besproken toepassingen en wordt nader verklaard met de gebruikte web-broncode: CSS3 Image Overlay - Multiple Exposure Effects | & using filter styles | by Joost van Meeteren.

Bronnen: Meervoudige belichting, Meervoudige belichting, dubbele bodem?, Nikon D7000 | Meervoudige belichting, Basiscursus: Dubbele belichting, Online: Combine two photos into one sophisticated picture, CSS Image Overlay - Double Exposure Effect | Creating a double exposure photo effect with CSS, just having fun., CSS Image Effects #5: Lomography | Double Exposure, Google | 'Lomografie', Wikipedia | Lomografie, Google | 'double exposure 3d style'.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 15 april 2019