Fotoportret in Museum Arnhem
Fotoportret in Museum Arnhem

Fotografie - Tool "Remove Image Background"

Op linkedIn gepubliceerd op 7 januari 2019

Onlangs kwam ik op Froot! een aardige tip tegen over een online-tool waarmee je in een oogwenk de achtergrond uit een foto kunt verwijderen.

Bij menig tool ben je eindeloos aan het frutselen met vegen in de voor- en achtergrond.

Deze online-tool werkt vooralsnog alleen met afbeeldingen met één of meer mensen erin.

Als je een foto zonder mensen bewerkt krijg je de volgende boodschap: No persons found: At the moment remove.bg only works for photos with at least one person in them. Sorry – please select an appropriate image.

Bovendien moet je een portretfoto kiezen waar de persoon in kwestie voluit wordt afgebeeld. Als de persoon namelijk klein in beeld staat of aan de zijlijn, wordt er alleen een transparante uitsnede met de persoon uit de originele afbeelding gemaakt.

Consequentie bij deze tool is sowieso dat de transparante foto vaak niet een exacte kopie is van het origineel mét achtergrond. De tool lijkt de foto geregeld iets bij te snijden.

Daarnaast loopt de kwaliteit van de foto enigszins achteruit. De personen worden minder scherp afgebeeld. Vergelijk de header-foto hiervoor met het origineel:

...
Afbeelding met achtergrond in JPEG

Heel precies uitsnijden doet de tool helaas niet. Op de header-foto zie je op de randen wat rafels. Maar het gemak weegt er tegenop wie snel zo'n afbeelding nodig heeft.

Opmerking: Transparantie is niet mogelijk in JPEG, vandaar dat de tool de gebruikte afbeelding in een format moet omzetten dat beschikt over een 'alpha channel' voor transparantie. De tool gebruikt daarvoor PNG.

Conclusie: Voor wie gemak en snelheid zoekt bij dit type fotobewerking is de beschreven tool een aanrader.

Bronnen: Deze tool verwijdert achtergrond op foto's in een paar seconden, Remove Image Background.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 7 januari 2019