Stedelijk Museum, Amsterdam
Stedelijk Museum, Amsterdam

Vervolg. WebP: een open bestandsformaat voor afbeeldingen

Op linkedIn gepubliceerd op 31 januari 2019

Zoals ik in mijn eerdere artikel van 27 november 2017 WebP: een open bestandsformaat voor afbeeldingen al noemde, is dit bestandsformaat voor afbeeldingen ontwikkeld door Google.

WebP werd tot onlangs ondersteund door Google Chrome, Opera, Pale Moon, SRWare Iron, Torch, Vivaldi en Waterfox. Maar Firefox is nu met versie 65.0 gelukkig aan dit rijtje browsers toe te voegen.

Om WebP in andere browsers zoals Edge en IE te kunnen gebruiken heb je een polyfill ('webpjs-0.0.2.min.js') nodig. Een polyfill is een ondersteunende code voor browsers die een bepaalde functie niet ondersteunen.

Aangezien WebP-bestanden (uitgesproken als 'weppie') bijna de helft kleiner zijn dan JPEG, vind ik dit beeldformaat een heel mooi alternatief voor JPEG. Kleinere bestanden betekenen meer bestanden in de cloud kunnen opslaan en een snellere streaming op apparaten zoals tablet en smartphone.

Jammer genoeg is WebP tot nog toe niet tot het grote publiek doorgedrongen. Daarbij zal zeker meespelen dat Google z'n WebP niet echt promoot en camera's naast de RAW-bestanden alleen JPEG-foto's compilen.

Niettemin hoop ik nog steeds dat WebP een serieuze kans krijgt om opvolger van JPEG te worden.

Opmerking. Artikelen in LinkedIn laten WebP als upload niet toe.

Voorbeelden: WebP used in Firefox 65.0.

Bronnen: Firefox 65 ... en ondersteunt ... en webp.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 31 januari 2019