Dutch Design Week 2017
Dutch Design Week 2017

Fotografie - Wat maakt fotografie tot fotografie voor mij?

Op linkedIn gepubliceerd op 20 november 2017

Bij fotografie gaat het in de eerste plaats om een proces van kijken. Niet alleen kijken naar vormen, lijnen, patronen en kleuren, maar ook zo kijken dat je soms pas naderhand ziet wat er in het beeld verborgen ligt. Een voorbeeld voor mij is een strandtafereel van Isaac Israëls (1865-1934) waar ik pas na bewerking van de foto de schitterende penseelstreek in combinatie met de kleurrijkheid zag verschijnen.

Van het Meisje met de parel van Johannes Vermeer (1632-1675) dat in het Mauritshuis hangt, zag ik op internet een keer een foto. Blijkbaar zo treffend geschoten, dat haar blik mij ogenblikkelijk ving. Maar bij het zien van het doek in het echt had ik die ervaring helaas niet.

De eigenheid van een foto zit hem volgens mij in de intentie, hier bedoeld als vermogen tot kijken, en niet zozeer in de enscenering van het object in z'n omgeving. Zo kun je aan het kunstwerk een extra element toevoegen door het object van een filter te voorzien of het te positioneren ten opzichte van een ander object (voorwerp of persoon) in diezelfde ruimte. Zo'n kunstgreep voegt zeker wat toe, maar kan een trucje worden.

De pracht van een kunstwerk op foto is te vergelijken met poezie. Op een moment las ik een gedicht van Vasalis dat een herinnering uit mijn kindertijd opriep en weer even snel liet verdwijnen als deze opkwam.

Je kunt een landschap zien dat je overweldigt. Met andere woorden, of je nu een foto of landschap ziet of een gedicht leest, in al die gevallen dat je getroffen wordt, beschik je over die ene manier van kijken. En voor iedereen is dat weer een andere ervaring.

Daarnaast kan je kijk op beeld zich ook ontwikkelen. Vorig jaar heb ik bij Panorama Mesdag gefotografeerd en gemerkt dat mijn manier van kijken naar de panoramabeelden was veranderd, vergeleken met jaren daarvoor. Ik lette scherper op de compositie van het beeld en op details.


De geplaatste artikelen zijn te vinden op mijn account van LinkedIn: Joost van Meeteren Websites & Fotografie.

Joost van Meeteren, 20 november 2017