Really Simple Syndication
RSS (Really Simple Syndication) is een toepassing van de internetmetataal XML. RSS-bestanden worden veelal gebruikt om webkopij in syndicatie te brengen, dit wil zeggen: beschikbaar maken voor een groot bereik van afnemers.
Gewoonlijk wordt een pagina op het Internet getoond met een mooie presentatie en omgeven door navigatie en advertenties. Met RSS wordt er hiervan een ruwe versie geleverd met alleen de hoofdlijnen en een link naar de echte pagina. Gegevens van de website worden hiermee omgezet in een formaat waarmee andere sites of programma's deze informatie automatisch in hun eigen omgeving kunnen tonen.
De informatie die aangeboden wordt in RSS-formaat noemt men een RSS-feed of een RSS-kanaal.
Betekenis, oorsprong en toepassing
Helaas is er nogal wat onduidelijkheid over waar de afkorting RSS nu precies voor staat. Er circuleren 3 bekende betekenissen namelijk: 1) RDF Site Summary (waar RDF staat voor Resource Description Framework), 2) Rich Site Summary, 3) Really Simple Syndication.
Vervolgens hebben de bovenstaande afkortingen weer te maken met de 4 verschillende versies: 1) RSS 0.90 »» RDF Site Summary, 2) RSS 0.91 »» Rich Site Summary, 3) RSS 1.0 »» RDF Site Summary (uitbreiding van v0.90, heeft niets te maken met versie 0.91), 4) RSS 2.0 »» Really Simple Syndication (uitbreiding van v0.91, heeft weer niets te maken met versie 1.0).
RSS is als 'ScriptingNews format' ontwikkeld in 1997 door Dave Winer bij Userland en in maart 1999 voor het eerst op grote schaal toegepast door Netscape (Dan Libby) bij My.Netscape. Ook toen was het bestandsformaat al bedoeld om webkopij in syndicatie te brengen, bij Netscape-pushkanalen. Netscape ondersteunt RSS niet meer sinds april 2001. Dave Winer zette de ontwikkeling voort binnen zijn bedrijf Userland.
RSS wordt vooral gebruikt bij weblogs of nieuws sites om telkens op de hoogte te kunnen zijn van het laatste artikel/nieuws. Weblogs worden meestal bijgehouden met speciaal ontwikkelde publicatiesoftware. Dit soort software (bijvoorbeeld Blogger, Movable Type, Pivot en Radio Userland) genereert naast de reguliere HTML-output ook vrij eenvoudig, of zelfs automatisch, een RSS-output.
RSS-bestanden worden in de regel gegenereerd door de publicatiesoftware van degene die een website onderhoudt. Deze vorm van publiceren is niet louter voorbehouden aan webloggers. Ook grote webuitgaven als De Telegraaf, De Volkskrant, Trouw, Washington Post en New York Times publiceren hun kopij behalve in HTML ook in RSS.
RSS-bestanden zijn te lezen via een speciale RSS-lezer, maar kunnen ook via speciale websites, zoals Bloglines, FeedZilla, Feedo of Google Reader worden gelezen. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, onder meer voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommige kan men louter RSS-feeds lezen, met andere kan ook geblogd worden of kan men Usenet-groepen bezoeken. De huidige generatie Netscape- en nauwverwante Mozilla-browsers ondersteunt RSS, zo bevat Mozilla Firefox een ingebouwde RSS-lezer met de naam 'Live Bookmarks'. Opera ondersteunt RSS al vanaf versie 8. Ook Apple's, met Mac OS X meegeleverde, Safari-browser bevat een ingebouwde RSS-lezer, net als de toekomstige Internet Explorer 7.
Sinds RSS 2.0 (2002) kan RSS ook verwijzingen naar andere files bevatten via 'enclosures'. Dit laat bijvoorbeeld toe om RSS te gebruiken voor podcasting.
Voordelen
Webkopij lezen via een RSS-lezer bespaart de internetter surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet. Echter niet alle sites hebben RSS-feeds, RSS wordt voornamelijk toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, zoals nieuwssites, communitysites en weblogs.
De XML-toepassing kan gebruikt worden voor iedere soort informatie die op metaniveau geaggregeerd moet worden. In zijn boek 'De wereld van het World Wide Web' geeft World Wide Web-uitvinder Tim Berners-Lee een voorbeeld waarbij in principe niet-koppelbare belastingsystemen toch informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Ook bespreekt hij een voorbeeld waarbij iemand graag een gele auto zou willen kopen maar geen webdiensten kan vinden met een actueel assortiment van zijn interesse. Mits opgemaakt in het juiste XML-schema kan dit soort vraag en aanbod ook via RSS samen worden gebracht.
Aanduiding
RSS-feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters XML. Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopiëren'. De link moet vervolgens in de RSS-lezer 'geplakt' worden.
'Scrapen'
Scrapen is het omzetten van een HTML-pagina naar een ander formaat (zoals een RSS-feed of tab separated file). HTML-pagina's worden gescrapet wanneer er standaard geen RSS-feed aanwezig is maar deze wel wenselijk is. Scrapen is een stap tussen het publiceren van statische HTML-pagina's en het automatisch genereren van RSS-feeds. Scrapen van nieuwssites kwam regelmatig voor toen veel nog geen RSS-feeds aanboden.
RSS-syntax
Een eenvoudige RSS-pagina met 2 items ziet er als volgt uit:
<?xml version="1.0" ?>
<rss version="2.0">
<channel>
<title>Titel website</title>
<link>http://www.locatie_website.nl/</link>
<description>beschrijvingwebsite</description>
<item>
<title>titel item1</title>
<link>http://www.locatie_website.nl/item1.html</link>
<description>omschrijving item1</description>
</item>
<item>
<title>titel item2</title>
<link>http://www.locatie_website.nl/item2.html</link>
<description>omschrijving item2</description>
</item>
</channel>
</rss>
Alternatieven
Inmiddels zijn er ook al andere alternatieven voor RSS in gebruik. De bekendste hiervan is de Atom-implementatie.
Bovenstaande tekst is integraal overgenomen van de website van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/RSS.
Andere adressen met informatie over RSS feeds en met RSS feeds-koppelingen zijn http://www.mijnhomepage.nl/rss/over-rss.php (Mijnhomepage.nl - Wat is RSS?), http://www.weathernews.nl/b2s/rss.asp (Weathernews.nl - Wat is RSS?), http://www.nu.nl/rss/ (NU.nl RSS feeds) en http://www.nytimes.com/services/xml/rss/ (NYTimes.com RSS feeds).
Daarnaast bestaan er ook RSS zoekmachines zoals het Nederlandse Feeder.nl: http://www.feeder.nl/.
Om RSS feeds in te kunnen lezen hebt u een RSS-reader nodig. Gratis RSS-readers zijn onder andere RssReader (Windows) en Feedreader (Windows).
Ik gebruik RssReader 1.0.88.0 die u van het volgende adres gratis kunt downloaden: http://www.rssreader.com/download.htm.
RSS feed van deze website
Het adres http://joostvanmeeteren.info/rss/rss_feed.xml is de RSS feed van deze website.