SLECHTZIENDEN

info en hulpmiddelen

Joost van Meeteren


Accessibility vergroten

Er zijn verschillende methodes om een webpagina voor slechtzienden toegankelijker te maken.

Dat is mogelijk door de tekst te vergroten en / of door de tekst voor te laten lezen.


Vergrotingsmethode 1

Tegenwoordig zie je sites, bijvoorbeeld bij Bartiméus, waar je een speciaal menuutje hebt om de content te veranderen in een groter formaat.

Nadeel is dat je als gebruiker zo'n menu met die links eerst moet opzoeken en dan moet je met de muis gaan klikken op de gewenste link.

Een ander nadeel kan zijn dat alleen delen van de content worden vergroot.


Vergrotingsmethode 2

Een eenvoudiger methode is door gebruik te maken van de combinatie van de Ctrl-toets met het scroll-wieltje op de muis of met de plus- en min-toets op het numerieke toetsenbord.

Alle typen moderne browsers, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera en Safari, kennen deze vergrotingsoptie.


Bij deze manier van vergroten moet de breedte van de site wel vastliggen. Ik heb gekozen voor een vaste breedte (width) van 977 pixel. Hierdoor is deze site altijd goed zichtbaar vanaf het beeldschermformaat 1024 maal 768 pixel naar hogere waarden.

Met een vaste site-breedte wordt voorkomen dat de diverse delen van de site (menu, tekst etc.) door of langs elkaar gaan schuiven. Veel sites maken gebruik van een relatieve width van bijvoorbeeld 100% of 80%, waardoor bij beeldvergroting de kans aanwezig is dat de diverse onderdelen van de content (menu's, teksten) op de webpagina's door elkaar gaan lopen of dat een menu opeens op een andere plaats staat.


Bij deze website verschijnt de horizontale schuifbalk in de browser als de gebruiker kiest voor vergroten. De weergave van alle onderdelen ten op zichte van elkaar binnen de webpagina's blijft ongewijzigd.


Dat de pagina nu niet meer als een geheel op het beeldscherm te zien is, lijkt een nadeel. Maar slechtzienden zijn eraan gewend dat bij vergroting niet alle tekst in de breedte meer zichtbaar is. Dan schuift de gebruiker met de muis van links naar rechts door de tekst heen. Bij programma's als Supernova en ZoomText is dat altijd het geval.


Voorlezen

Er zijn verschillende services om webteksten voor te laten lezen.

BrowseAloud biedt gratis software aan voor op de computer die gecombineerd met een abonnement, de content op de website voorleest.


Bij ReadSpeaker kunt u een gratis service aanvragen om één of meer pagina's op uw website te laten voorlezen.


Doelgroep voorlezen

Behalve voor slechtzienden is de optie van voorlezen ook zeer geschikt voor dyslectici.


Accessibility-test

Hoe toegankelijk is deze pagina? Test hier de kwaliteit qua toegankelijkheid van deze webpagina: WAVE deze pagina!