ASP - Inleiding
Wat is ASP en hoe werkt het? ASP staat voor 'Active Server Pages' en is van oorsprong een Microsoft technologie. Met ASP kunnen websites gemaakt worden met een dynamisch karakter. We bedoelen hiermee niet (interactieve) animaties, maar websites die aan de hand van acties van gebruiker verschillende gegevens weergeven, bijvoorbeeld uit een database. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zoekmachine of een winkelwagentje van een web-winkel.
Zoals een 'gewone' website uit HTML bestanden bestaat, bestaat een ASP website (of ASP applicatie) uit ASP pagina's. Een ASP pagina lijkt op HTML, maar bevat ook scripts die op de server worden uitgevoerd voordat het resultaat naar de browser gestuurd wordt. Met die scripts kunnen bijvoorbeeld resultaten uit een database worden weergegeven.
Als een browser een HTML bestand opvraagt, wordt de inhoud hiervan onveranderd naar de browser gestuurd. Bij ASP is dat anders, daar gebeurt het volgende: 1. een browser vraagt een ASP bestand op; 2. de web-server roept ASP aan; 3. ASP leest het ASP bestand in; 4. ASP voert de (server-)scripts in het bestand uit; 5. Het resultaat wordt als HTML naar de browser gestuurd.
Wat kun je met ASP doen en wat zijn de voordelen? Met ASP kun je ontzettend veel en het is heel makkelijk om te leren. Je kunt onder andere de inhoud van databases weergeven en wijzigen, HTML-formulieren verwerken en pagina's aanpassen aan de wensen van individuele gebruikers. Er kan nog veel meer, maar dat merk je vanzelf als je er mee gaat werken.
ASP is veel makkelijker te programmeren dan bijvoorbeeld CGI (Common Gateway Interface), omdat ASP zelf al een heleboel van de communicatie met de browser op zich neemt. Je hoeft je daarom alleen te concentreren op de gegevens (en de opmaak) die je naar de browser wil sturen. Omdat ASP als gewoon HTML bestand naar de browser wordt gestuurd, maakt het niet uit met welke browser je het bekijkt. Ook betekent dit dat de programma (script) code die je schrijft veilig zijn, ze worden namelijk niet meegestuurd naar de browser.
Bovenstaande tekst is integraal overgenomen van de website van ASPNL: http://www.aspnl.com/aspnl/nl/lessen/.
Hieraan kan toegevoegd worden dat ASP een zogenaamde server-side taal is, wat betekent dat de code op de server uitgevoerd wordt en niet op de browser (client-side), zoals bijvoorbeeld bij JavaScript gebeurt.
Het bovenstaande citaat is ontleend aan de website http://www.mijnhomepage.nl/asp-scripts.php.
Andere adressen met informatie over ASP zijn ASP Free: http://www.aspfree.com/ en ASP Resource Index: http://www.aspin.com/.
ASP-bestanden kunnen wel degelijk op de eigen pc (client-side) worden weergegeven door het ASP-bestand te plaatsen in een framespagina (met één frame).
Maar diezelfde ASP-bestanden werken dan niet automatisch bij elke provider want ASP werkt op het internet alleen onder servers die deze optie ondersteunen.
Mijn eigen webserver ondersteunt overigens geen ASP. Daarom worden de hier gepresenteerde ASP-voorbeelden bij een andere server geladen.
ASP - Voorbeelden
De volgende pagina is een voorbeeld van een webpagina met de extensie .asp: Voorbeeld van een ASP-pagina via Jabry.net / Voorbeeld van een ASP-pagina via Brinkster.com.
En de volgende pagina is een ASP-pagina die een ingevoegd ASP-scriptelement voor een opgemaakte actuele kalender in zich draagt: Voorbeeld van een ASP-kalender in een ASP-pagina via Jabry.net / Voorbeeld van een ASP-kalender in een ASP-pagina via Brinkster.com.
De volgende pagina is tot slot een ASP-webpagina die zowel ingevoegde ASP-tekstelementen via een script-link als 'included' interactieve ASP-elementen (zoals het huidige jaartal) in zich draagt: Diverse voorbeelden met ASP via Jabry.net / Diverse voorbeelden met ASP via Brinkster.com.