ASP.NET

introductie

Joost van Meeteren


ASP.NET - Inleiding

ASP.NET (spreek het uit als 'asp dot net') is de opvolger van ASP en onderdeel van het .NET (dot NET) Framework van Microsoft.

ASP staat voor 'Active Server Pages' en is van oorsprong een Microsoft-technologie.

ASP.NET is een manier om op een webserver webpagina's aan te maken met behulp van programmacode. Je kunt vaste HTML-code combineren met een variabele inhoud die door je programma geproduceerd wordt.

Hierdoor kunnen met ASP.NET websites gemaakt worden met een dynamisch karakter. We bedoelen hiermee niet (interactieve) animaties, maar websites die aan de hand van acties van de gebruiker verschillende gegevens weergeven. Met enkele pagina's kun je een website maken, die duizenden mogelijke resultaten kan produceren, afhankelijk van wat de bezoeker vraagt.

Typische toepassingen van ASP.NET zijn onder andere: verwerken van formuliergegevens (pagina's die door gebruikers ingevuld worden), toegang krijgen tot databanken via het internet, (bij e-commerce) gebruikers kunnen producten opzoeken en bestellen, opzetten van een discussieforum, waar bezoekers van mening kunnen wisselen, opzetten van een prikbord, waar bezoekers boodschappen kunnen "opprikken", Versturen van e-mail, beheren van cookies, dynamisch presenteren van data uit tekstbestanden, polls of enquêtes (bezoekers kunnen een keuze maken tussen een aantal meningen), aanbieden van informatie in de taal van de bezoeker, doorzoeken van websites.

Webpagina's in ASP.NET zijn te herkennen aan de extensie .aspx van de webpagina; een 'normale' webpagina heeft de extensie .htm of .html.

Bovenstaande tekst is gebaseerd op die van het webadres http://nl.wikipedia.org/wiki/ASP.NET.


Hieraan kan toegevoegd worden dat ASP.NET een zogenaamde server-side taal is, wat betekent dat de code op de server uitgevoerd wordt en niet op de browser (client-side), zoals bijvoorbeeld bij JavaScript gebeurt.


ASPX-bestanden kunnen wel degelijk op de eigen pc (client-side) worden weergegeven door het ASPX-bestand te plaatsen in een framespagina (met één frame).

Maar diezelfde ASPX-bestanden werken dan niet automatisch bij elke provider want ASP.NET werkt op het internet alleen onder servers die deze optie ondersteunen.

Mijn eigen webserver ondersteunt overigens geen ASP.NET. Daarom worden de hier gepresenteerde ASP.NET-voorbeelden bij een andere server geladen.


Andere adressen met informatie over ASP.NET zijn http://asp.net/ (van Microsoft ASP.NET) en http://www.123aspx.com/ (Directory of ASP.NET Resources).


ASP.NET - Voorbeelden

De volgende pagina is een voorbeeld van een webpagina met de extensie .aspx: Voorbeeld van een ASP.NET-pagina via Brinkster.com.


De volgende pagina is een ASPX-pagina die een ingevoegd ASP.NET-scriptelement voor een eenvoudige kalender in zich draagt: Voorbeeld van een eenvoudige kalender in een ASP.NET-pagina via Brinkster.com.


En de volgende pagina is een ASPX-pagina die een ingevoegd ASP.NET-scriptelement voor een opgemaakte actuele kalender in zich draagt: Voorbeeld van een opgemaakte kalender in een ASP.NET-pagina via Brinkster.com.


De volgende pagina is tot slot een ASP.NET-webpagina die ingevoegde ASP.NET-tekstelementen in zich draagt: Voorbeelden met ingevoegde ASP.NET-elementen via Brinkster.com.


ASP.NET - Logo


Joost van Meeteren Websites
2002-2022 © Joost van Meeteren, Bennekom NL
Laatste update website: dinsdag 9 augustus 2022 om 08:06