WML

introductie

Joost van Meeteren


Algemene inleiding

Wireless Markup Language (WML) is een markup-taal speciaal bedoeld voor mobiele telefoons en aanverwante apparaten die gebruikmaken van het WAP protocol. WML is gebaseerd op XML.

Een voorbeeld van een WML pagina kan er als volgt uitzien:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//PHONE.COM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.phone.com/dtd/wml11.dtd" >
<wml>
<card id="main" title="Eerste kaart">
<p mode="wrap">Dit is een voorbeeld van een WML [ 1.1 ] pagina.</p>
</card>
</wml>

WML documenten worden opgevraagd van een webserver via een WAP gateway. De WAP gateway werkt als een soort proxy tussen de mobiele telefoon en het internet. Als een WML pagina wordt opgevraagd door de gebruiker wordt deze door de WAP gateway omgezet in een vorm die verwerkbaar is voor mobiele telefoons, dit proces is verborgen voor de gebruiker.


Geschiedenis

Geschiedenis. WML 1.0 was de eerste versie van WML ontwikkeld door het toenmalige WAP Forum, nu het Open Mobile Alliance [1] (OMA). WML 1.0 was afgeleid van HDML (Handheld Device Markup Language), ontwikkeld door Openwave, toen nog Unwired Planet geheten. WML 1.0 is verder ontwikkeld tot versie 1.3, versie 1.1 is de meeste geïmplementeerde versie bij hedendaagse browsers.

In Japan werd naast WML 1.x door het bedrijf NTT DoCoMo gewerkt aan een compacte versie van HTML voor mobiele telefoons: C-HTML, deze versie van HTML werd gebruikt voor de webdienst i-mode. Ondertussen ontwikkelde het W3C een lichte versie van XHTML ook bedoelt voor kleine apparaten zoals PDA's en mobiele telefoons XHTML Basic genaamd. NTT DoCoMo en het toenmalige WAP Forum bundelde hun krachten om XHTML Mobile Profile te ontwikkelen, een subset van XHTML 1.1 gebaseerd op XHTML Basic met enkele functies van C-HTML en WML 1.x.

Aan XHTML Mobile Profile werden functies toegevoegd die niet voorkwamen in de XHTML modules en die alleen bruikbaar waren voor mobiele telefoons, deze functies kregen de XML namespace :wml. WML 2.0 was geboren als nieuwe opmaaktaal voor mobiele telefoons.


Versie-verschillen

WML 2.0 en WML 1.x zijn structureel anders, WML 1.x werkt met een systeem waarbij het document bestaat uit een deck, bestaande uit verschillende cards. WML 2.0 werkt zoals (X)HTML documenten met een body element waarin alle inhoud staat.

Een voorbeeld van een WML 2.0 document:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 2.0//EN"
"http://www.wapforum.org/dtd/wml20.dtd">

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"
xmlns:wml="http://www.wapforum.org/2001/wml">

<head>
<title>WML 2.0 document</title>
</head>

<body>
<h1>WML 2.0 voorbeeld</h1>
<p>Deze pagina is een voorbeeld van een WML 2.0 document</p>
</body>

</html>


Bovenstaande tekst is integraal overgenomen van de website http://nl.wikipedia.org/wiki/Wireless_Markup_Language.


Verdere info op internet

Informatie over WML is ook te vinden op de webadressen http://www.ster.be/wap/hoofdstuk2.html (Hoofdstuk 2: Wireless Markup Language (WML)), http://www.w3schools.com/wap/default.asp (WAP / WML Tutorial) en http://wmlbrowser.mozdev.org/installation/wmlbrowser.html (wmlbrowser).


WML - Voorbeelden in Firefox

Hier kunt u een pagina laden met voorbeelden in WML 1.1 en WML 1.3: Voorbeeld met WML 1.1 en Voorbeeld met WML 1.3.

Opmerking 1. In Firefox 125.0.2 (64-bits) kunnen WML-bestanden (met de .wml-extensie) worden geladen mits de volgende add-on via http://wmlbrowser.mozdev.org/installation/wmlbrowser.html is ge-installeerd in de browser.


WML - Voorbeelden in andere browsers

Hier kunt u een pagina laden met voorbeelden in WML 1.1 en WML 2.0: Voorbeeld met WML 1.1 en Voorbeeld met WML 2.0.

Opmerking 2. De WML-voorbeelden (met de .html-extensie) worden in Chrome 124.0.6367.79 (64-bits), Internet Explorer en , Opera 109.0.5097.45 (64-bits) en Safari weergegeven.


Joost van Meeteren Websites
2002-2024 © Joost van Meeteren, Bennekom NL
Laatste update website: vrijdag 26 april 2024