De persoonlijke kleurenwaaier

van JOOST De WebsiteMaker

Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost
Basiskleur
van Joost

Accentkleur
van Joost
Accentkleur
van Joost
Accentkleur
van Joost

Haarverwante kleur
van Joost
Huidverwante kleur
van Joost
Oogverwante kleur
van Joost

Haarversterkende kleur
van Joost
Huidversterkende kleur
van Joost
Oogversterkende kleur
van Joost

Sieraadkleur goud
van Joost
Sieraadkleur zilver
van Joost

Mijn persoonlijke kleurenwaaier

In december en januari heb ik een sessie rond KLEURADVIES bij Lidwina Brusche van Briljant Marketing in Ede gevolgd. Art of Image faciliteert deze kleuranalyse.

Ik beschik nu over een kleurenwaaier waarmee ik de voor mij passende garderobe kan uitkiezen. Hierboven zie je een overzicht van alle kleuren die bij mijn kleurentype passen.


Uitleg van mijn persoonlijke kleurenwaaier

Profielfoto Joost van Meeteren

Ik ben een zogenaamd 'contrasterende zomer' type. Het contrast tussen haarkleur, oog- en huidskleur is redelijk groot. Mijn accentkleuren dienen daarom ietwat gedempt te zijn.

De basiskleuren zijn rustig van aard. Ik kan ze in alle settings gebruiken. In mijn kleurenwaaier heb ik zeven donkere basiskleuren en één lichte basiskleur. Die dient als contrast.

Dit zijn donkere kleuren die mensen bij mij snel zullen vergeten.

De drie getoonde accentkleuren daarentegen blijven wel hangen bij mensen.

Ik zou deze kleuren niet als gehele tint in een pak, broek of jasje gebruiken. Dan worden ze dominant en leiden af. Wellicht goed te gebruiken in een das of pochet.

Voor subtiele accenten kun je 'verwante' en 'versterkende' kleuren inzetten. Bij mij doet een donkere leren jas het goed. Bij het kiezen van een nieuwe bril kan ik letten op de kleur van m'n ogen. Daar zou ik een montuur met blauw kunnen kiezen, maar zilver of goud als sieraadkleuren is ook bij mij van toepassing.

Handig is dat ik zowel goud- als zilverkleurige horloges en ringen kan dragen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar zilver.


Bronnen. Het kleine boek over kleur | De kracht van kleur in je leven van Karen Haller en Speak up dear! over vrouwen, profileren en spreken van Farah Nobbe en Natalie Holwerda-Mieras zijn gebruikte boeken die ik inmiddels heb aangeschaft.

Het 1e boek bevat informatie over de effecten van kleuren ('rood' = energie, agressie). In welke situaties je een kleur kunt gebruiken ('rood': opvallen) en vooral niet ('rood': te veel prikkels voor kinderen) moet gebruiken, pp.154-156.
Niet alleen kleurgebruik in kleding maar ook gedrag bepaalt hoe je overkomt op je audience.
In het 2e boek vind je info over soorten gedrag: 'Laag dominant' = praat snel en hoog tegenover 'Hoog dominant' = praat langzaam en laag, pp.32-33.


Samenvattend. Als je goed en effectief wilt netwerken, acquireren is het zaak dat je je bewust bent van de kleurkeuzes in je kleding en accessoires, maar dat je ook bewust bezig bent met je gedrag zoals hoe sta ik, hoe praat ik?
Per slot van rekening is de inhoudelijke boodschap die je wilt overbrengen maar een klein bestanddeel in je performance. Bij een succesvolle inzet van je IMAGO zijn namelijk 55% de gebruikte kleur(en), 38% de stem en slechts 7% de boodschap.
Daarom vergt klantwerving wel vijf à zes contactmomenten.

16 december 2021 en 24 januari 2022