SVG

introductie

Joost van Meeteren


Grafische weergave in XML

Scalable Vector Graphics, afgekort met SVG, is een op XML gebaseerde internetstandaard voor statische en dynamische vectorafbeeldingen.

Kenmerken. SVG werd een aanbeveling van het W3C in 2001 en is te vergelijken met Flash maar is een open formaat gebaseerd op XML.

[ SVG ] Beschrijft afbeeldingen die bestaan uit tekst, vectoren en rasterafbeeldingen.

SVG laat de volgende mogelijkheden toe: a. Interactie met scripttalen via DOM, b. Declaratieve animaties via SMIL, c. Hyperlinks, d. Filtereffecten, e. CSS.

Ondersteuning. Zeker sinds het W3C svg tot een W3C-standaard heeft gemaakt, zijn er steeds meer programma's die SVG ondersteunen. Enkele daarvan zijn: Bewerkingsprogramma's 1. Sodipodi en het daarvan afgeleide, 2. Inkscape, 3. Adobe Illustrator, 4. MS Paint onder WXP; Viewers 1. Adobe SVG viewer (en via deze plugin ook Internet Explorer en Opera), 2. Amaya, 3. Firefox, 4. kSVG (en via deze plugin ook Konqueror).

Ook Wikipedia ondersteunt SVG, via een speciale constructie: Afbeeldingen worden als SVG geüpload, maar vervolgens als PNG aan de gebruiker getoond.

Bovenstaande tekst is integraal overgenomen van de website van Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/SVG.

Andere adressen met informatie over SVG zijn http://home.deds.nl/~svg/ (Wat is svg?), http://www.isoc.nl/activ/2002-Masterclass-SVG.htm (Tutorial SVG) en http://www.accessibility.nl/internet/artikelen/svg (Scalable Vector Graphics).


SVG - Voorbeelden

De volgende pagina toont een reeks voorbeelden met SVG-afbeeldingen: Voorbeelden met SVG-afbeeldingen.


Joost van Meeteren Websites
2002-2022 © Joost van Meeteren, Bennekom NL
Laatste update website: vrijdag 2 december 2022 om 08:00