Voorbeeld Kunst Triptiek 2

Fotografie

Kunst

een triptiek

Zie verder »

Voorbeeld CCW

Fotografie

Kleuren en Bloei

in m'n eigen tuin

Zie verder »

Voorbeeld Dutch Design Week 2017

Fotografie

Dutch Design Week

in 't stadscentrum en op STRIJP-S

Zie verder »


Wat maakt fotografie tot fotografie voor mij?

1. Inleiding. Fotografie is al vele jaren een hobby van mij. In 1987 ben ik begonnen met een Praktica, een afstudeercadeau. Toen de digitale camera's opkwamen, was mijn eerste digi-cameraatje een Aosta, in 2003, vervolgens in 2006 de Samsung L85 die ik nog steeds heb, in 2009 de Sony a300, en tot slot in 2010 de Nikon D7000.

Mijn onderwerpen zijn natuur (landschappen, paddestoelen, bloemen), stedelijk, architectuur, techniek en kunst + musea.

Joost van Meeteren
Foto van Joost van Meeteren

Daarnaast zet ik mijn fotografie professioneel in, voor mijn bedrijf 'Joost van Meeteren Websites & Fotografie'. Zo heb ik foto's gemaakt voor een bedrijfswebsite, en voor een stichting een tweetal 'beeldverhalen'.

Naast het fotograferen vind ik 't bewerken van foto's een interessante activiteit. Ik noem hier onder andere Stitching en Focus stacking. Verder ben ik geïnteresseerd in de diverse beeldtechnieken, van bitmap tot vectortechniek, in combinatie met webtechniek.


2. Het proces van kijken. Nu ga ik iets vertellen hoe ik naar fotografie kijk.
Het gaat volgens mij in de eerste plaats om een proces van kijken (naar het object). Kijk naar vormen, lijnen en kleuren, maar kijk ook op zo'n manier dat je soms pas naderhand ziet wat er in het geschoten beeld verborgen ligt. Dat is het verrassende aan fotografie.

Isaac Israëls
Strandtafereel van Isaac Israëls

Een voorbeeld voor mij is een strandtafereel van Isaac Israëls waar ik pas nadien bij de bewerking van de foto de schitterende penseelstreek zag.


3. Vermeer. Eens zag ik een foto van het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Blijkbaar was het beeld zo treffend geschoten, dat haar blik mij ogenblikkelijk ving. Maar bij het zien van het doek in het echt had ik die ervaring helaas niet.

Meisje met de Parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis
Meisje met de Parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis

De eigenheid van je foto zit hem volgens mij in de intentie, oftewel in het vermogen tot kijken naar het object, en niet perse in de enscenering van het object in z'n omgeving.


4. Enscenering kan een grappig effect sorteren zoals op de foto hier. Toevallig zag ik het sculptuur en de twee wandelaars en kon ze in één beeld vangen. Ze lopen in dezelfde richting.
Maar maakt dat de foto bijzonder? Ik denk dat zulk soort foto's wel eerder zijn gemaakt. Hier neigt het beeld te veel naar een enscenering. Zo'n beeld loopt 't risico kunstmatig en geforceerd over te komen.

Joost van Meeteren
Foto van Joost van Meeteren

Het oordeel laat ik aan jou als kijker.Voorbeeld GLOW 2017

Fotografie

GLOW

in 't centrum van Eindhoven

Zie verder »

Voorbeeld Musea

Fotografie

Musea

Van Abbemuseum Eindhoven

Zie verder »

Voorbeeld Paddestoelen

Fotografie

Paddestoelen

in herfstsfeer

Zie verder »