Opmerkingen
Inleiding. WordPress (WP) is een open-source CMS (gratis te gebruiken Content Management Systeem) dat een integraal geheel van een website en gebruikersinterface vormt.
Je kunt kiezen uit talloze soorten opmaak. Wie een portfolio met foto's wilt, heeft een andere opzet nodig dan iemand die voor een blog kiest. De (basis)opmaak wordt door zogenaamde Thema's verzorgd. Er zijn heel veel Thema's (Templates in Joomla) beschikbaar om de website de gewenste opmaak en structuur te geven. Er zijn gratis Thema's te downloaden maar er zijn er ook die je tegen betaling op je platform kunt gebruiken.
WordPress is best gebruiksvriendelijk en heel geschikt voor webgebruikers die leek zijn in het gebruik van webcodetalen zoals HTML en CSS.
Je logt in op je gebruikersomgeving en vervolgens kun je tekst en afbeeldingen plaatsen en aanpassen waarbij je beschikt over een soort van teksteditor als in Word, met een opmaakbalk en dergelijke.
Daarnaast heb je beschikking over allerlei soorten Plugins (functies) zoals voor een webformulier of voor de beveiliging van je systeem.
Techniek. WordPress (WP) bestaat uit meerdere componenten. WP maakt gebruikt van XML, CSS, PHP en MySQL.
XML is er voor de algehele structuur van de website. Als je een backup van je website maakt, is de download een XML-bestand met het ingesloten commentaar It contains information about your site's posts, pages, comments, categories, and other content..
Naast dit XML-bestand heb je het SQL-database-bestand nodig dat je ook kunt downloaden als backup. Hierin vind je de content met opmaak terug.
Voor het overzetten van een WP-website naar een andere webserver heb je minimaal beide bestanden nodig.
Observaties. Ik ben geneigd WP te beschouwen als een soort van preprocessor. In de bewerkingsomgeving waar je op moet inloggen, vind je een directory (/Cache/) waarin de laatste update van elke pagina opgeslagen staat.
Dat is de weerslag van de bewerking van tekst en zo, het opslaan hiervan in de datebase en de uitvoer als HTML-bestand naar /Cache/.
Het kan gebeuren dat je na het opslaan van de nieuwe gegevens nog geen actueel resultaat ziet op je website. In dat geval staat in /Cache/ nog het oude HTML-bestand. Door de 'cache' van WP te legen worden alle bestanden in /Cache/ ververst.
Andere CMS. Naast WP heb je Joomla en WIX. Het huidige Joomla vind ik erg complex en ondoordringbaar qua techniek. In tegenstelling tot zo'n 10 à 15 jaar geleden. Met WIX heb ik slechts beperkte ervaring opgedaan.
Als ik zou moeten kiezen tussen deze drie opties zou ik WP nemen omdat het best gebruiksvriendelijk is en over veel opties (SEO, online-formulier, grafische hulpmiddelen, beveiliging) beschikt.
Nadelen CMS. Nadelen heeft WP ook. Door het gebruik van bepaalde Plugins blijft er voor het systeem met een beetje pech weinig werkruimte over zodat de website (erg) traag laadt.
De inlog-URL is standaard en daarom is WP naar mijn mening onveilig. Mijn ervaring is dat WordPress-websites voortdurend belaagd worden door Bots die illegaal op je systeem willen inbreken/inloggen.
WordPress kent een vaste structuur in opbouw en techniek waar een Bot naar zoekt. De broncode van WordPress is voor mij uit duizenden te herkennen, voor een Bot dus een peuleschil.
Ik kies daarom 't liefst voor pure webcode, of Frameworks zoals Bootstrap en W3.CSS, waar ik niet afhankelijk ben van het inlogsysteem en andere technieken zoals ruimtevretende Plugins.
Tot slot. Zorg ervoor dat als je voor WP kiest, de loginnaam en het wachtwoord 'veilig' zijn, en niet uit een bestaand woord bestaan die te maken hebben met de domeinnaam, je eigen naam of slogan.
En zorg ervoor dat WordPress, het gebruikte Thema en de Plugins up-to-date zijn. Verouderde versies kunnen nu eenmaal een reëel (beveiligings)risico vormen.